Stiri, informatii si idei de cadouri

Ortodoxismul si 3 dureri


Ortodoxismul si 3 dureri

 

Sunt 3 subiecte care "ma dor" la ortodoxism.

Nu intentionez sa denigrez sau sa minimalizez importanta lui, ci fiind o persoana care traieste in secolul 21 cu un oarecare nivel de educatie, imi pun niste intrebari si nu gasesc raspunsuri logice. Iar expresia "crede si nu cerceta" nu reusesc s-o aplic intotdeauna, mai ales cand interactionez international, cu alte culturi la fel de crestine, dar cu alte interpretari ale Bibliei.

Astfel: 

1. Sarutatul icoanelor

Si-a pus vreodata cineva intrebarea cati microbi si bacterii sunt pe icoanele din biserici? Sarutand icoanele e ca si cum i-ai saruta pe gura pe toti cei din biserica, deoarece se presupune ca de dimineata, inainte de slujba au fost sterse de praf si astfel pe cei din zilele trecute nu ii saruti. Stand la rand la sarutat icoanele, ai observant cu cat patos si saliva sunt sarutate? Iar cu cat sunt mai in varsta enoriasii, cu atat saliva e mai multa…  Sanepidul , adica DSP, si-a pus aceasta intrebare vreodata? Dar tu ti-ai pus-o? 

2. “Curatenia femeii”

O femeie, in perioada menstruatiei nu este “curata”  si nu poate atinge cele sfinte. Dar enoriasii, a se citi barbatii, babele si mosii care uita sa se spele cu saptamanile, sunt curati?
Stiu ca sunt unele biserici mai “deschise” care considera acest lucru invechit, care tine de perioade in care nu existau tampoane. Dar celelalte biserici? Hello, suntem in 2013…!

Dar o mireasa la ciclu primeste derogare? Sau nasa? Dar soacra mare?

3. Femeia nu poate sa intre in altar

Dar de ce bisericile ortodoxe au altar inchis? Altarul era o masa pe care Noe aducea jertfe de animale. S-a pastrat ca masa in religia catolica. Dar, de ce in religia ortodoxa altarul a devenit atat de secretos si misogin? De exemplu, Isus nu a folosit niciodata altarul si nici nu i-a indemnat pe discipoli sa-l foloseasca in riturile religioase …

Cica Canonul 44 de la Ladioceea sustine ca “nu se cuvine ca femeia sa intre in altar”, iar explicatia ar fi ca femeia este din cand in cand “murdara” si ca nu poate indeplini functii sacerdotale. Deci, la cratita, facut copii si ciocu’ mic … Acest Canon 44 a fost stabilit in Conciliul de la Ladioceea in jurul anului 363 care a regularizat conduita membrilor bisericii. Pun pariu ca Conciliul a fost format doar din barbati si prin Canonul 44 si-au asigurat superioritatea asupra femeii. Sincer, e foarte comod sa vii seara acasa, sa ti se puna in fata nasului un blid de mancare calda, copiii sa fie spalati, cu temele facute si educati, casa curata, sa fi mangaiat in momentul in care-l pretinzi, iar daca nu-ti convine o chestiuta poti sa faci si scandal. Prin dezechilibrul sexelor creat de ortodoxism poti sa pretinzi toate astea, fara sa dai prea multe; doar tu ca barbat poti fi centrul universului; femeia trebuie sa te slujeasca tacit si sa mai aduca si bani in casa, ca doar vrea egalitate.

Sau nu?

Poze preluate de pe m.ziuanews.ro si moldovacrestina.md
Publicat in data : 02.10.2013 in Inteligenta si distractie
 
 
 


Alatura-te comunitatii noastre

Inscrie-te la newsletter-ul nostru

 
Inapoi sus
x

Ce-vreau.eu foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >