Stiri, informatii si idei de cadouri

Wattway - prima strada fotovoltaica


Wattway - prima strada fotovoltaica

Wattway este prima strada din lume construita din panouri solare foarte rezistente. E formata din panouri foarte subtiri dar ultra rezistente din rasina, care protejeaza celulele fotovoltaice din siliciu policristalin. Este o initiativa franceza si a vazut lumina zilei dupa 5 ani de cercetari si colaborari intre Institutul National al Energiei Solare (INES) si firma Colas, specializata in infrastructura.

In comparatie cu varianta olandeza SolarRoad deja existenta, Wattway are o durata de viata de 20 de ani de trafic de orice tip, in timp ce produce energie pentru consumul public si privat. 

Rasina folosita este foarte rezistenta la greutate si la diferentele termice, chiar daca grosimea panoului este de doar un centimetru, astfel putand fi folosita atat pentru parcari cat si pentru strazi. 

Legaturile electrice trec printr-o unitate de control unde se gasesc inverterii. Aici energia se transforma in tensiune continua pentru iluminarea stradala, a firmelor luminoase ale magazinelor, chiar si a birourilor sau locuintelor, conform sistemului smart grid, adica retelele inteligente care gestioneaza tensiunea si surplusul de energie. 

Productia panourilor Wattway a inceput deja in Ianuarie 2016. Suprafata prototip de 100 m² a produs energie de 6 watt/ora. Firma Colas a inceput sa dezvolte reteaua distributiva, primind deja cereri de oferta de la diversi posibili colaboratori firme private sau chiar organizatii statale. Se estimeaza ca in urmatorii cinci ani, in Franta se vor construi aproximativ 1.000 km de carosabil fotovoltaic.

Constructia parcarii sau strazii fotovoltaice nu presupune lucrari de mare anvergura constructiva sau ingineristica si nici cheltuieli suplimentare, este sufiecient ca panourile sa fie lipite pe asfaltul existent, avand in vedere ca panourile au dimensiuni standard si o suprafata antialunecare. Conform calculelor realizate se presupune ca sunt suficienti 20 m² pentru a satisface nevoile unei familii, deci cu 1 km de strada se obtine electricitate pentru cinci mii de persoane. 

Sa speram ca pe langa autostrazi vom avea si astfel de strazi candva in Romania ...!

Montaj panouri solare pe asfalt

Publicat in data : 06.04.2016 in Inteligenta si distractie
 

GALERIE FOTO

Wattway - prima strada fotovoltaica
Wattway - prima strada fotovoltaica
 
 
 
 


Alatura-te comunitatii noastre

Inscrie-te la newsletter-ul nostru

 
Inapoi sus
x

Ce-vreau.eu foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >